Het begon allemaal met een door jong Genero georganiseerde hackathon waarin jong en oud zich bogen over de vraag hoe je mee kunt blijven doen in de samenleving. Mobiliteit werd hierbij gezien als sleutelbegrip, zowel in fysieke, alsook sociale zin.
Afbeelding: vanwege het slechte weer wordt in Kralingen-Crooswijk ingezet op een binnenactiviteit. De activiteit zorgt voor veel enthousiasme bij zowel de ouderen als bij de studenten.
Binnen het project ‘Oud en jong wagen de sprong’ versterkt Genero samen met partners én ouderen het contact tussen jong en oud. In het deelproject Beweegtuinen hebben vijftien studenten van de EUR-minor ‘De gezonde stad’ in tien weken geprobeerd om twee Rotterdamse beweegtuinen opnieuw leven in te blazen. In een wekelijkse activiteit werd in de Esch en Kralingen-Crooswijk gedurende de tien weken ingezet op a. fysieke beweging in de beweegtuin en b. het sociale contact tussen bewoners en studenten.
In Kralingen-Crooswijk werd de activiteit enthousiast ontvangen. Het slechte weer, wat de beweegtuin ontoegankelijk maakte, vereiste enige creativiteit van de studenten. Dit leek voor hen echter geen enkel probleem, de zelf benoemde ‘zit-staan dans’ bleek een enorm succes onder de ouderen.
De studenten, die alle ouderen bij naam kenden, ondersteunden de ouderen bij de bewegingen, waarbij sommige ouderen de studenten deden verbazen met hun mobiliteit. Vol ongeloof keken de studenten toe hoe een dame haar been hoger optilde dan zijzelf:
‘Ik ben al mijn hele leven lenig, als je elke dag eventjes de tijd neemt voor je bewegingen, verleer je het niet’.
Tussen het dansen door werd uitgerust met een natje en droogje. Deze momenten van contact zorgde voor extra enthousiasme voor de activiteit, vanwege de band die werd geschept tussen de ouderen en de studenten.
‘Jongen, als jij er volgende week weer bent, dan kom ik natuurlijk ook! ‘
In de Esch kwam de activiteit helaas minder goed van de grond. Daar bleek de behoefte elders te liggen. Men had daar geen behoefte aan nog meer bewegingsactiviteit. Een mentale activiteit is wel gewenst.
De studenten hebben een minidocumentaire gemaakt over het project, die van de Esch is hier te zien:
댓글