top of page
Redactie

Een mens zijn zin, is een mens zijn leven

Bijgewerkt op: 4 jan. 2023


Dilly van der Padt wist al op jonge leeftijd dat zij de mode-opleiding wilde doen. Geen goed idee vond haar moeder, die haar schort al aan de kast had gehangen. ‘Krijg toch kinderen en ga trouwen’. Dat deed ze; één zoon en twee dochters kreeg ze samen met haar inmiddels overleden man. Na vijftien jaar thuis voor de kinderen te hebben gezorgd, waar ze tot op de dag van vandaag geen spijt van heeft, heeft zij alsnog haar liefde voor naald en draad gevolgd. Na haar mode-opleiding werd zij manager van Schröder modestoffen en fournituren in Rotterdam.


Je hebt mooie benen

Ruwe pit

Daartussen zat nog een lange periode bij de dakbedekking. Het contrast kan ogenschijnlijk

niet groter met de modewereld. Dilly hield zich staande tussen dertig mannen over wie ze de leiding had. Dat vraagt ruwe pit, maar toch is het een periode waar ze met een grote lach op terugkijkt; “heb daar zoveel gelachen, zal ik in mijn leven niet meer doen”. Anekdotes te over, zoals de net gestarte Engelse dakbedekker die door collega’s werd toegefluisterd de Nederlandse woorden “je hebt mooie benen” aan Dilly toe te vertrouwen.


Foute bubbel

Ondanks Dilly’s gulle lach heeft zij na het overlijden van haar man in diepe rouw gezeten. Een ‘foute bubbel’ noemt ze het. Vooral het alleen opstaan vroeg veel van haar. Pas toen zij een jaar na dato haar man uitstrooide in de zee, kon ze hem loslaten. Nu kan ze met een glimlach kijken naar zijn foto in de woonkamer. Een foto waar de HEMA worst die hij toen beet had, net niet zichtbaar op is. Elke keer als ze er langsloopt gniffelt ze erom.


Aan alle mensen die zitten in rouw geeft ze het advies: zet muziek op. En begeef je in de maatschappij; zorg dat je contacten blijft houden. Door haar vrijwilligerswerk kent Dilly alle mensen in haar appartementencomplex. Ook haar werk voor stichting Hartenlief maakt haar apetrots. Kleindochter Britt interviewde haar er onlangs over voor een schoolopdracht. In vijf jaar tijd hebben de vrijwilligers meer dan 5.000 kussentjes gemaakt voor vrouwen met borstkanker. Niet alleen de dankbaarheid van de ontvangers maakt haar blij, maar ook de vrijwilligers zelf die zich met hand en hart ervoor inzetten.


Hotel oma Maar de grootste lach krijgt Dilly toch van haar zes (bonus)kleinkinderen; allemaal even leuk zijn ze. De mooiste erfenis die haar man kon achterlaten, aldus Dilly. Ze voelen als haar eigen kinderen. Dat zij ook dol zijn op hun oma, blijkt wel uit een bordje dat in de kamer staat (zie foto). Ze kreeg die van Roos en Britt die het op jonge leeftijd tijdens een gezamenlijke vakantie voor haar kochten. “Met centjes die ik ze zelf had gegeven om wat leuks mee te kopen nota bene”. Dilly voelt zich ontzettend rijk.


Zet je eigen stip op de horizon

Een hartenwens die Dilly heeft voor de jongere generaties; zet je eigen stip op de horizon. Volg je eigen weg, niet die van je ouders, vriendjes en vriendinnetjes.


Dit interview maakt onderdeel uit van de campagne"52 tinten zilvergrijs". Hanna van Dijk interviewde in deze editie Dilly van der Padt.




241 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page