top of page
Redactie

Het coronavirus: de ervaringen van het GENERO Ouderenforum

Bijgewerkt op: 9 jun. 2020

“Ik wil me richten tot de ouderen en de mensen met een zwakke gezondheid. Ik realiseer me dat u grote zorgen hebt. En daarom wil ik u zeggen dat het onze absolute prioriteit is de risico’s voor u zo klein mogelijk te maken”, zo sprak premier Rutte ons toe. Het nieuws staat vanzelfsprekend de gehele dag in het teken van het coronavirus, maar er zijn weinig tot geen verhalen van de ouderen zelf. GENERO heeft daarom bij het Ouderenforum geïnventariseerd wat hun ervaringen zijn.


Wel boodschappen, niet hamsteren

Het belangrijkste is dat het met de ouderen van ons ouderenforum op dit moment goed gaat. Ook zij bevinden zich in een achtbaan: “Ik ben erg geschrokken, maar het is niet anders”. “Vreemde tijden zijn het. Enerzijds kun je je niet voorstellen dat het zo ernstig is, anderzijds drukken de feiten je er met je neus boven op”. De ouderen gaan alleen naar buiten voor het noodzakelijke – zoals boodschappen - soms gemaand door hun kinderen en omgeving. Eten heeft één van de forumleden altijd voldoende in huis. “Dit is, denk ik, nog een trauma vanuit de oorlogsjaren, waarbij eten in huis hebben vrijheid betekent en dat iedereen die aan komt waaien een hapje mee kan eten”. Sommige forumleden kopen bij het boodschappen doen wel wat extra’s zoals potgroenten, maar ze geven aan zeer zeker niet te hamsteren. Echter, ze willen wel voorbereid zijn op een complete lock-down. Het besef is er dat de toestand in Zuid-Europa, waarin mensen in huis opgesloten zitten, zich hier ook kan aandienen. Want ondertussen is de berichtgeving niet geruststellend.


Onzekere tijd en voor hoe lang?

In de omgeving van een van de forumleden zijn er mensen die melden dat ze het corona-virus bij zich hebben en 14 dagen in strenge quarantaine moeten gaan. Bij navraag blijkt dat er via huisarts met de GGD en RIVM contact is geweest, maar dat er geen test is afgenomen. Het gaat dus om waarschijnlijkheidsdiagnoses. We weten niet echt waarover we praten. Bovendien gaan we een onzekere tijd tegemoet. Tot 28 april is nog te overzien, maar daarna? Forumlid Pieter van Leengoed legt uit: “het scenario dat premier Rutte zo keurig heeft uitgelegd, gaat uit van een gedoseerde verspreiding op weg naar groepsimmuniteit. Dat betekent dat elk persoon zich pas beschermd weet, wanneer er contact met het virus is geweest en antistoffen zijn opgebouwd. De persoon, die dat heeft doorstaan, kan zich frank en vrij voelen om naar groepsbijeenkomsten te gaan. Hij of zij, die nog geen antistoffen ontwikkeld heeft, is vogelvrij en loopt gevaar. Voor de meeste senioren is dit proces niet in 3 weken of zelfs 3 maanden doorlopen”.


Digitaal aan het werk

Voor de forumleden vraagt deze situatie voor een omschakeling. Geplande reisjes en activiteiten gaan niet door. Ook de bijeenkomsten voor GENERO zijn afgelast, evenals bijeenkomsten van andere organisaties waarbinnen zij actief zijn. Digitaal gaat het werk wel door, zo geeft forumlid Juan Seleky aan. Juan is ook actief binnen NOOM en heeft informatie over het coronavirus en wat je er zelf tegen kunt doen verspreid onder vrijwilligers van de ouderen met een migratie-achtergrond. Het RIVM heeft deze info gelukkig ook beschikbaar gesteld in het Papiaments, Arabisch, Engels, Turks, Pools en Spaans.


Contact, telefonisch of digitaal, is heel waardevol

De sociale steun van de omgeving is in deze situatie enorm belangrijk. De forumleden ervaren veel aandacht en bezorgdheid vanuit hun omgeving. “Wij voelen ons bevoorrecht met onze grote en betrokken familie! Contact, telefonisch of digitaal is heel waardevol”. Zo heeft de schoonzoon van forumlid Mieke van der Ven via teamviewer Skype helemaal op orde gebracht met een update van de contactenlijst om zo goed met elkaar verbonden te kunnen blijven. Ook is er vanuit het forum veel bewondering voor hun familie hoe zij in strakke tijdsschema’s binnen het gezin alle ballen in de lucht proberen te houden. Thuiswerken via Skype verbindingen, terwijl de kinderen om aandacht vragen. De scholen zijn druk om het leerprogramma op afstand overeind te houden.


Saamhorigheid

Herman Meinhardt uit ons forum geeft aan: Wat ik mooi vind in deze tijd, dat er een bijzondere saamhorigheid lijkt te ontstaan. Wat Premier Rutte en daarvoor minister Bruins ook zeiden: let een beetje op elkaar. Verbinding in de samenleving, hoera! Het zou wel eens één van de grote winstpunten van de crisissituatie kunnen zijn”. Zorg voor de ander en voor ouderen onderling is hierbij ook noodzakelijk. We kunnen een helpende hand bieden zonder aanraking. Bijvoorbeeld door elkaar te bellen om in contact te blijven en je verhaal kwijt te kunnen. Mocht u uw verhaal kwijt willen, dan kunt u ook terecht bij de Luisterlijn (0900 0767) of het Rode Kruis (070-4455 888).


Zorgen om de (ouderen)zorg

Er zijn wel zorgen over de zorg voor ouderen, ook wanneer de ouderen geen corona-klachten hebben. De vrees is dat thuiszorg minder beschikbaar is, evenals zorgen over het contact met de huisarts waar fysieke afspraken reeds ingeperkt worden. Telefonische contacten zijn gelukkig wel mogelijk: de huisarts triageert aan de telefoon en beoordeelt dan of een fysieke afspraak nodig is. Daarnaast zijn er zorgen over afgelaste activiteiten en dagbestedingen en het bezoekverbod aan ouderen in de verpleeghuizen.


Kortom: de uitdaging waar we als samenleving en de zorg in het bijzonder voor staan is enorm. GENERO sluit zich aan bij de oproep van premier Rutte dat het heel belangrijk is om op elkaar te letten. De saamhorigheid die ontstaat kunnen we benutten om elkaar te ondersteunen, jong en oud, binnen en buiten de zorg.

384 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page