Verduurzamingsproject In gesprek over de dag van morgen: een update
Met als basis het medio oktober 2021 afgeronde actieonderzoek ‘In gesprek over de dag van morgen’ en het daarbij behorende wensenboekje, is in juni 2022 in Ridderkerk een vervolgproject gestart waarbij anticiperende besluitvorming (ACP) centraal staat.
Rol professionals bij ACP
Zorg- en welzijnsprofessionals spelen een belangrijke rol in het leven van de ouderen. Het is dan ook niet zo gek dat zij regelmatig worden geconfronteerd met vragen over wensen en behoeften in de derde en vierde levensfase. Niet alleen medisch, maar ook sociaal. Toch is het nog geen gemeengoed dat de professionals op een actieve manier met anticiperende besluitvorming bezig zijn.
Vervolgproject
Voor Genero aanleiding om samen met huisartsenpraktijk Bolnes, het Maasstadziekenhuis, Aafje (thuiszorg) en welzijnsorganisatie Facet een vervolgproject in Ridderkerk te organiseren. De deelnemende professionals hebben een twintigtal cliënten / patiënten uit de huisartsenpraktijk en met een medisch dossier, geselecteerd met wie zij in gesprek willen over hun persoonlijke wensen. Niet alleen over de laatste levensfase, maar ook de periode daarvoor. Het vastleggen van de wensen kan van groot belang zijn op de stappen die bij de behandeling van een ziekte of het optreden van gebreken gezet worden. Door de oudere en door de professionals.
De eerste ervaringen
- Praten over ‘de dag van morgen’ is niet iets dat je er zomaar even tussendoor doet. Voldoende tijd nemen en het gesprek inplannen op het juiste moment van de (werk)dag zijn aandachtspunten. Er komt veel op tafel. Mogelijk ook over lastige persoonlijke dilemma’s en bijbehorende emoties. De ervaring is ook dat het gesprek leuk kan zijn; het biedt hernieuwd perspectief of het geeft opluchting de zaken goed geregeld te hebben.
- De oudere: gelukkig, ze zijn in de gesprekken gewoon zoals de professional ze kent. Met hun twijfels en hun inzichten die veranderen (belangrijk om in de gaten te houden). Opvallend is dat mensen geneigd zijn zich te richten op de echt laatste levensfase en onvoldoende aandacht hebben voor de fase daarvoor die minstens zo belangrijk is.
- De naasten: iedereen kijkt vanuit een eigen perspectief naar ACP. Het kan dan ook schuren tussen echtparen of tussen kind en ouder. Maar veelal is dit een teken van liefde, dit benoemen is belangrijk.
- Samenwerken professionals: de deelnemende ouderen hebben akkoord gegeven voor uitwisseling van de gegevens tussen de professionals. Het direct na het gesprek delen van datgene dat is vastgelegd / afgesproken is cruciaal. De huisarts fungeert hierbij als spin in het web. Goed om te zien dat de onderlinge samenwerking door dit project versterkt wordt.
Het vervolgproject in Ridderkerk duurt nog tot en met eind december 2022. Wij houden je op de hoogte. Alles over het wensenboekje lees je hier.
コメント