Rotterdam is een stad van grote veranderingen. Hoe was het toen, en hoe is het nu? Welk effect hebben ingrijpende gebeurtenissen in de stad op de levens van haar inwoners? Op initiatief van Stadstrainers vertelden ouderen uit Rotterdam-Zuid hun persoonlijke verhaal over verandering tijdens de indrukwekkende voorstelling 'De Veranderende Stad'.
Tijdens de voorstelling namen de ouderen van Generatieclub Feijenoord het publiek mee in hun verhaal door middel van verschillende disciplines: film, spel, muziek, kostuum of decor. De ouderen kregen zo de kans om op een manier die hen past hun verhaal te vertellen aan het publiek. Door deze werkwijze, waarbij wordt uitgegaan van de deelnemers en niet van wat hen van bovenaf wordt gezegd, wordt het zelfvertrouwen en vertrouwen in eigen initiatief van de ouderen versterkt. Tevens schept het samen toewerken naar een gemeenschappelijk doel een sterke sociale band.
De verhalen van de deelnemende ouderen werden prachtig samengebracht in de voorstelling, waarmee verschillende generaties en culturen werden bereikt. De verhalen over de veranderende stad Rotterdam hebben hiermee bijgedragen aan de uitwisseling van immaterieel erfgoed. De voorstelling werd vol enthousiasme ontvangen.
Hanna (netwerkcoördinator bij Genero) en Willemijn (lid Jong-Genero) woonden de voorstelling bij op 29 juni:
'Het begin maakte dat je meteen al op het puntje van je stoel zat. Met muziek uit hun tijd kwamen de ouderen op, met hun geboortejaar prijkend achter hen op het scherm. Ze deelden hun verhaal. Hoe het was geboren te worden in de oorlog. Wat ogenschijnlijke simpele telefoontjes van een vriendin betekenen voor je. Hoe het is je moeder te verliezen in een auto ongeluk en er zelf met een bijna dood ervaring uit te komen. Als boefje door het leven te gaan, maar uiteindelijk alleen warm te worden van de naasten om je heen. De frustratie als je tuintje waar je zoveel energie in steekt keer op keer wordt verwoest door kwajongens en je met een aangifte niet op actie hoeft te rekenen'.
De creatieve inbreng kent niet alleen een toegevoegde waarde in het sociale aspect en het zelfvertrouwen van de ouderen, maar leert ons ook op een andere manier te kijken naar ouderen en het kenniskapitaal wat zij bezitten. Een waardevolle les voor iedereen!
'In verhaal, muziek en dans dwongen deze spelers je in contact te komen met je eigen levensverhaal. En dat ontroerde, meer of anders dan de vele rapporten die dagelijks verschijnen rondom de ouderen(zorg)'.
De Veranderende Stad is een voorstelling van Generatieclub Feijenoord. Nieuwsgiering naar wat de Generatieclub nog meer doet? Kijk dan op www.stadstrainers.nl
Wilt u meer weten over dit mooie initiatief dan brengen wij u graag in contact met Rik Moonen, algemeen directeur bij Stadstrainers en tevens lid van Jong-Genero. U kunt hiervoor allereerst contact opnemen met Demi Timmers, participatieregisseur Genero, door een e-mail te sturen naar d.timmers@samergo.nl
Comments